Skip to main content

Title

Chronienie szkliwa chroni Cię przed nadwrażliwością zębów

Szkliwo jest jak przyjaciel, którego doceniasz dopiero wtedy, gdy go już nie ma. Chroni zęby przed zimnem i gorącem, a Ty możesz przynajmniej chronić szkliwo przed erozją i nadwrażliwością zębów. Ale jeśli zlekceważysz te problemy, szkliwo zniknie i już nie wróci, pozostawiając wrażliwą zębinę bez osłony. Bądź więc dobrym przyjacielem swojego szkliwa i zacznij je chronić – to naprawdę nic trudnego.

Na początek warto zwrócić uwagę na wszystkie kwaśne produkty spożywcze i napoje, które spożywasz i ograniczyć ich ilość. Takie pokarmy jak owoce cytrusowe, napoje, kawa czy sok pomarańczowy niszczą szkliwo. Staraj się je spożywać tylko w porze posiłków i w celu ochrony szkliwa zaraz potem wypłucz jamę ustną wodą. Jeśli możesz, na deser wypij szklankę mleka lub zjedz kawałek sera, aby zneutralizować kwas zawarty w posiłku. Jeśli chcesz wyszczotkować zęby, odczekaj co najmniej 1 godzinę po spożyciu kwaśnych potraw lub napojów. Kwasy zmiękczają szkliwo, przez co szczotkowanie może być dla zębów bardziej bolesne niż korzystne. A gdy masz ochotę wziąć z sobą kwaśny napój na drogę, pamiętaj, że dobrym rozwiązaniem jest słomka do picia.

Jedzenie jest ważne, ale czy wiesz, że zwykła suchość w ustach może zwiększać ilość kwasów w jamie ustnej? Ślina i inne płyny spłukują kwasy produkowane przez bakterie, chroniąc zęby. Masz naturalnie suchą jamę ustną? Pamiętaj, żeby mieć pod ręką wodę i popijaj ją przez cały dzień. Na uczucie suchości w ustach doskonała jest też guma bezcukrowa, ponieważ zwiększa produkcję śliny, a przy tym odświeża oddech.

I wreszcie zwracaj uwagę, aby codzienne zabiegi higieniczne pomagały zębom, a nie szkodziły. Zawsze używaj miękkiej szczoteczki i nie szczotkuj zbyt mocno.