Skip to main content

5 produktów spożywczych, które wywołują nieświeży oddech

Doskonałym sposobem na utrzymanie zdrowia i świeżości jamy ustnej jest szczotkowanie, nitkowanie i płukanie. Jednak mimo wszelkich działań obronnych oddech może od czasu do czasu atakować nieświeżością. Nie ma się czym martwić. Ze wszystkich rzeczy, które wywołują nieświeży oddech większość mamy przed samym nosem – to, co zjadamy. Oto najwięksi winowajcy:

#1: Czosnek 

Nie jest niespodzianką, że czosnek trafił na tę listę, może Cię jednak zaskoczyć fakt, że czosnek pozostawia swój siarkowy ślad nie tylko na języku. Czosnek jest wchłaniany do krwiobiegu, dlatego wtórna fala zapachu trafia do płuc, a stąd wydobywa się przez usta z oddechem. Wchłonięty czosnek wydziela gorzki zapach przez pory skóry. Nie są to jednak powody, aby całkowicie wyrzec się czosnku. Postaraj się tylko nie przesadzać z jego ilością, a po skończonym jedzeniu użyj szczoteczki, nici i wypłucz resztki czosnku płynem do płukania ust. Pamiętaj, żeby płukać dwa razy dziennie.

#2: Cebula 

Podobnie jak w przypadku czosnku, zapach cebuli utrzymuje się długo po jej zjedzeniu. Dzieje się tak dlatego, że oba warzywa zawierają związki siarki, które wchłaniają się do krwiobiegu i wracają w najmniej spodziewanym momencie. Stwórz sobie dodatkową ochronę za pomocą szczotkowania, nitkowania i płukania.

#3: Produkty mleczne

Mleko jest wskazane dla organizmu, ale jamie ustnej potrafi zaszkodzić. To dlatego, że bakterie naturalnie występujące na języku żywią się aminokwasami z mleka i serów, wytwarzając przykry, odpychający zapach.

#4: Tuńczyk z puszki

Nie da się pomylić zapachu ryb np. z fiołkami. A zapach  tuńczyka z puszki zostaje z Tobą na długo. Ryby i owoce morza w miarę utleniania się zaczynają pachnieć kwaśno i odstręczająco, a ten proces jeszcze się potęguje, gdy są przechowywane w ciemnej, metalowej puszce.

#5: Chrzan

Kiedy wyjątkowy aromat i smak jakiejś rośliny stanowi jednocześnie jej naturalną broń przed głodnymi zwierzętami, wiadomo, że ich echo przetrwa jeszcze długo po jej strawieniu. Tak właśnie jest z chrzanem. To pospolite warzywo korzeniowe nadaje niepowtarzalny smak i zapach musom, sosom, ale i oddechowi, dzięki zawartym w nim związkom chemicznym – izotiocyjanianom