Skip to main content

5 produktów spożywczych na mocne, odporne zęby

Szkliwo zębów jest najtwardszą substancją organizmu człowieka. Utrzymaj twardość tej mocnej osłony zęba poprzez dodanie do codziennej diety poniższych produktów wzmacniających zęby.

#1 Ser 

3_2_5_cheese_03.jpg

Produkty mleczne, w tym ser, są bogate we wzmacniający zęby i kości wapń. Produkty mleczne, jak ser i mleko, zawierają także białko zwane kazeiną, która stabilizuje i odbudowuje szkliwo. Jednak nie wszystkie rodzaje sera są bogate w wapń, dlatego sprawdzaj na etykiecie, jaki procent zalecanej dziennej dawki wapnia zawiera jedna porcja.

#2 Liściaste warzywa

3_2_5_leafy_greens_03.jpg

Szpinak i inne warzywa liściaste zawierają dużo błonnika, który doskonale służy zębom, gdyż wymaga starannego gryzienia i żucia a tym samym  zwiększa produkcję śliny, a ta oczyszcza i spłukuje zęby, jednocześnie neutralizując kwasy. Nie przepadasz za zieleniną? Porcja bogatej w błonnik fasoli jest tak samo skuteczna

#3 Dziki łosoś

3_2_5_wild_salmon_03.jpg

Ta tłusta ryba zawiera dużo kwasów omega-3, a także skrywa w sobie witaminę D, która ułatwia przyswajanie wapnia, zaś ten minerał chroni i wzmacnia zęby.

#4 Zielona herbata

3_2_5_green_tea_03.jpg

Ten uzdrawiający eliksir ma wiele udowodnionych zalet, gdyż zawiera silne przeciwutleniacze, zwalczające bakterie ; chroniące także zęby, gdyż zapobiegają zaleganiu płytki nazębnej. Herbata zwykle zawiera też fluorek, który chroni przed próchnicą zębów i wzmacnia szkliwo. Jeżeli zielona herbata jest dla Ciebie zbyt gorzka, pij łagodniejszą czarną herbatę, która w podobny sposób chroni zęby i dziąsła.

#5: Marchewka

3_2_5_carrots_03.jpg

Surowa marchewka, a także inne surowe warzywa i owoce, które wymagają starannego gryzienia, jak np. jabłka, gruszki i ogórki, wzmacniają zęby. Ponadto żucie niszczy nazębną płytkę bakteryjną i oczyszcza zęby oraz dziąsła.